Prečo si ľudia musia dodávať vitamín C ?

Cez víkend sme boli s dcérou na prechádzke a keď sme vyliezli na náš kopec, objavili sme krík so šípkami, ktoré tam ešte po zime zostali. Hneď sme si zopár odtrhli, požuvali, jadierka vypľuli, bolo to výborné osvieženie. Potešilo ma, že takto po ceste si môžeme dodať najvstrebateľnejší vitamín C, aký nám príroda ponúka.

Rozmýšľali ste už nad tým, prečo je príjem vitamínu C tak  dôležitý? Zvieratá toto vôbec riešiť nemusia, ich telo si vie vitamín C vyrobiť, a to vďaka génu, ktorý nám chýba.

Náš evolučný predok stratil jeden podstatný gén, a preto si ľudské telo nedokáže vytvoriť extrémne dôležitý vitamín C. Takmer všetky ostatné rastliny a živočíchy to dokážu.

Tak to je on - Vitamín C aka kyselina L-askorbová

Vitamín C ako kyselina L-askorbová

Nedokážu to napr. primáty (opice), čo tiež dokazuje že evolučne máme rovnakého predchodcu.

Primáty v prírode však prijímajú potravou 20x až 100x viac vitamínu C denne v porovnaní s človekom.

Preto aj vám chcem odporučiť, dbať dennodenne na príjem vit. C – ideálne z tých šípok, ktoré som na začiatku spomínala. Vysoké dávky vit.C vedia zastaviť rast metastáz pri onkologických ochoreniach (vtedy až 1000 mg/denne), liečia všetky srdcovo-cievne choroby, na ktoré sa v našich končinách najviac zomiera, dodávajú energiu, posilňujú imunitu.

Preto si snažte vyberať potraviny s vysokým obsahom vit.C, napr. ríbezle, papriky, kiwi, citrusy, v zime kyslá kapusta (len z nej nemôžete urobiť kapustnicu 🙂 ), nižšie popísaný nápoj zo šípok, v súčasnosti populárne acai, ale ešte lepší je prášok camu camu. Uvedomte si, že v chlebe, pečive, ani mäse a mlieku ho nenájdete, preto tieto potraviny jedzte v menšom množstve, aby ste si nechali miesto pre užitočnejšie potraviny.

Proste ako hovoril už Hippokrates: „Nech jedlo je vaším liekom „

A ako je najlepšie pripraviť nápoj zo šípok?

Šípky zbierajte v decembri až po prvých mrazoch, keď sú krásne mäkké. Už pri zbere ich zopár rozžujte v ústach, pamätajte na to, že vit.C sa nevie uložiť do zásoby, musíme ho prijímať každý deň. Potom nechajte vysušiť do 42°C, aby sa vit. C aj zachoval. Každý večer namočte 10 plodov do vlažnej vody a nechajte celú noc lúhovať. Ráno si urobte svoj obľúbený čaj a nočný výluh zo šípok k nemu prilejte. Alebo prihrejte iba tento výluh (do 42°C), oslaďte medom a máte výborný, zdravý ranný nápoj. Iba tak zachováte obsah vit.C v šípkach.

V zime si ešte pridávame prášok camu camu do rannej kaše a pravidelne tiež pijeme šťavu z kyslej kapusty. Ak si predsa len chcete kúpiť vit. C v tabletkách, tak žiadajte v lekárni ten s bioflavonoidmi, ten je totiž viac vstrebateľný. Ale vždy je lepšie prijímať komplexnú potravinu, ako ju príroda vytvorila, než jednotlivé vyseparované zložky.

Ak si chcete ešte viac rozšíriť obzory, prečítajte si elektronickú knihu Ako sa postarať o zdravie rodiny.

Tatiana Banášová
Úspešne sa starám o zdravie svojej rodiny a rodín svojich klientov pomocou správnej životosprávy a východnej medicíny. Sprevádzam ich na ceste za zdravím, aby si mohli užívať spoločné chvíle v kruhu svojich najbližších v radosti a bez starostí. Môj príbeh si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov.