Trávite prázdniny s deťmi? A už ste prišli na to, že najlepšie vám je pri spoločnom tvorení? Najviac sa mi páči, aké pri tom plynú rozhovory, na čo všetko prídeme, ako mi odhalia svoju dušičku (a ja im tú moju).
No a na záver máme dobrý pocit a tiež nejaký krásny výrobok – niekedy je to obraz, poskladané puzzle, inokedy torta, pizza, niekedy dobrá nátierka, či šalátik.
Dnes je tu inšpirácia na živú tortu s bobuľovitým ovocím (ríbezle, egreše, čučoriedky, maliny), ktoré má práve teraz sezónu.
Cesto:
1 hrnček ovsenej múky
2 banány
2 PL javorového sirupu alebo medu
Pol hrnčeka zlatých ľanových semiačok (namáčať 2 hod.)
Pol plechovky kokosového mlieka
Amarantová alebo pohánková múka na zahustenie
Banány rozpučíme na kašu, zasypeme ovsenou múkou, pridáme sirup, kokosové mlieko a ľanové semiačka. Miešame a zahusťujeme múkou až nám vznikne jedna masa, ktorá sa oddeľuje od stien misy. Tortovú formu vyložíme potravinovou fóliou a cesto do nej mokrými rukami prestrieme.
Dáme sušiť na 4 hod. na ostré slnko, popr. do sušičky na 35°C.
Krém:
1 hrnček vlašských orechov (vopred namočených 12 hod.)
Zvyšné kokosové mlieko
Med alebo ďatlová pasta
Všetko spolu zmixujeme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozprestrieme na tortu. Ak chceme mať krém tuhší, pridáme 1 PL psyllia alebo chia semiačok.
Želatína s ovocím:
Navrch ozdobíme bobuľovitým ovocím – ak máme viacfarebné (napr. čierne a červené ríbezle), môžeme vytvoriť mandalu – táto úloha veľmi baví deti.
Berme si z nich príklad, ako si z každej práce, povinnosti urobia hru a tvoria
Zalejeme želatínou – ja používam agar-agar – 10 g (2 PL) je na 1 liter horúcej tekutiny – prevarím vodu, pridám jačmenný slad, šťavu z jedného citróny, zamiešam agar agar, nechám trochu vychladiť a po lyžiciach postupne nalievam na ovocie. Táto rastlinná želatína tuhne pomalšie, treba mať trpezlivosť, ale keď už stuhne, poriadne drží, nie ako živočíšna.
Necháme 1 hodinu odležať v chladničke a potom už môžete maškrtiť….
O týždeň sa môžete tešiť na ďalšiu inšpiráciu na tvorenie s deťmi 🙂