Včera sa mi podaril dobrý bezlepkový perník, rada ho s vami pozdieľam. Ako manžel hovorí, z pôvodného receptu tam nič nie je. Ja vždy pozriem do chladničky, aké mám suroviny a potom tvorím. A tak v tomto perníku pristála aj kurkuma, mak, topinambur, jabĺčka, ktoré teda v pôvodnom recepte určite neboli 🙂 .

Teraz je obdobie tekvíc, takže máme zo záhradky rôzne druhy. Na koláče sa hodí tá, čo je biela vnútri, dobre  a rýchlo sa rozvára. Tá naša vyzerá takto:

Použila som tieto suroviny:

4 vajíčka

štipka soli, 1 PL škorice

1 hrnček kokosového cukru

1 hrnček kokosového oleja

1 hrnček bezlepkovej zmesi  Morgenstund

1 hrnček pomletých vlašských orechov

1 hrnček kokosovej múky

3 PL tapiokovej múky

2-3 nastrúhané jabĺčka

1 hrnček nastrúhanej bielej tekvice

2 nastrúhané topinambury

2 cm nastrúhaného ďumbiera a kurkumy (nemusí byť, len manžel kúpil čerstvú, tak ju teraz dávam všade, robí mi dobre na žalúdok)

2 PL kakaa

1 kypriaci prášok do perníku

Oddelíme bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešame spolu s 2 PL teplej vody, tento trik pomáha mať nadýchané cesto, aj keď je bezlepkové alebo z celozrnnej múky. Pridáme cukor, opäť šlaháme na najvyššiu rýchlosť, až kým sa roztopí a zmes sa krásne napení. Pridáme kokosové alebo mandľové mlieko, rozpustený kokosový olej, ručne premiešame.

A teraz prídu na rad sypké suroviny, ktoré zmiešame s kakaom a práškom do perníku. Na záver vmiešame nastrúhané jabĺčka, tekvicu, topinambur, ďumbier a kurkumu. Opäť môžeme premiešať na najvyššiu rýchlosť mixéru.

Z bielok so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho ručne vmiešame do cesta.

Plech vymažeme kokosovým olejom, vysypeme strúhaným kokosom a nalejeme naň cesto. Pečieme pri 180°C 35-40 minút.

Perník s tekvicou a topinamburom

Zdravý perník

Mne chutí taký čistý, bez polevy, tak som si odrezala všetky okraje, tie mám rada :-). Ostatní moji milí zase majú radi džem a čokoládovú polevu. Dcéra použila čerešňový džem a do nalámanej čokolády, ktorú roztopila vo vodnom kúpeli,  pridala kokosový olej, preto sa poleva tak krásne leskne :-). Verím, že sa podarí aj vám ako nám.

Želám dobrú chuť!

Ak sa chcete naučiť zo zdravých surovín podobné recepty a pochutiť si na zdravých jedlách, neváhajte a objednajte si kuchársku e-knihu Zdravá kuchyňa=zdravá rodina.

 

Tatiana Banášová
Úspešne sa starám o zdravie svojej rodiny a rodín svojich klientov pomocou správnej životosprávy a východnej medicíny. Sprevádzam ich na ceste za zdravím, aby si mohli užívať spoločné chvíle v kruhu svojich najbližších v radosti a bez starostí. Môj príbeh si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov.