Včera sa mi podaril dobrý bezlepkový perník, rada ho s vami pozdieľam. Ako manžel hovorí, z pôvodného receptu tam nič nie je. Ja vždy pozriem do chladničky, aké mám suroviny a potom tvorím. A tak v tomto perníku pristála aj kurkuma, mak, topinambur, jabĺčka, ktoré teda v pôvodnom recepte určite neboli 🙂 .
Teraz je obdobie tekvíc, takže máme zo záhradky rôzne druhy. Na koláče sa hodí tá, čo je biela vnútri, dobre a rýchlo sa rozvára. Tá naša vyzerá takto:
Použila som tieto suroviny:
4 vajíčka
štipka soli, 1 PL škorice
1 hrnček kokosového cukru
1 hrnček kokosového oleja
1 hrnček bezlepkovej zmesi Morgenstund
1 hrnček pomletých vlašských orechov
1 hrnček kokosovej múky
3 PL tapiokovej múky
2-3 nastrúhané jabĺčka
1 hrnček nastrúhanej bielej tekvice
2 nastrúhané topinambury
2 cm nastrúhaného ďumbiera a kurkumy (nemusí byť, len manžel kúpil čerstvú, tak ju teraz dávam všade, robí mi dobre na žalúdok)
2 PL kakaa
1 kypriaci prášok do perníku
Oddelíme bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešame spolu s 2 PL teplej vody, tento trik pomáha mať nadýchané cesto, aj keď je bezlepkové alebo z celozrnnej múky. Pridáme cukor, opäť šlaháme na najvyššiu rýchlosť, až kým sa roztopí a zmes sa krásne napení. Pridáme kokosové alebo mandľové mlieko, rozpustený kokosový olej, ručne premiešame.
A teraz prídu na rad sypké suroviny, ktoré zmiešame s kakaom a práškom do perníku. Na záver vmiešame nastrúhané jabĺčka, tekvicu, topinambur, ďumbier a kurkumu. Opäť môžeme premiešať na najvyššiu rýchlosť mixéru.
Z bielok so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho ručne vmiešame do cesta.
Plech vymažeme kokosovým olejom, vysypeme strúhaným kokosom a nalejeme naň cesto. Pečieme pri 180°C 35-40 minút.
Mne chutí taký čistý, bez polevy, tak som si odrezala všetky okraje, tie mám rada :-). Ostatní moji milí zase majú radi džem a čokoládovú polevu. Dcéra použila čerešňový džem a do nalámanej čokolády, ktorú roztopila vo vodnom kúpeli, pridala kokosový olej, preto sa poleva tak krásne leskne :-). Verím, že sa podarí aj vám ako nám.
Želám dobrú chuť!
Ak sa chcete naučiť zo zdravých surovín podobné recepty a pochutiť si na zdravých jedlách, neváhajte a objednajte si kuchársku e-knihu Zdravá kuchyňa=zdravá rodina.