Áno, avšak nebezpečnou sa stáva až pri vysokom obsahu v krvi. Jedná sa o aminokyselinu homocysteín.
Ja som sa o ňom dopočula už pred 15 rokmi, kedy som mala veľmi oslabenú imunitu.
Vedci totiž zistili už v minulom storočí, že nevysvetliteľné úmrtia mladých ľudí mali jednu vec spoločnú – cievy mali zanesené ako starci, tzn. trpeli aterosklerózou a vysokú hladinu homocysteínu v krvi – až 30 mmol/l.
Začali to skúmať a skutočne zistili, že hladina homocysteínu v krvi priamo súvisí s pružnosťou ciev a imunitou organizmu. Takže čím viac homocysteínu, tým horšie sa ľudia cítia. Okrem srdcovo-cievnych chorôb a oslabenej imunity môžu trpieť migrénami, reumatickými ochoreniami, alzheimerom.
Správna hladina je 8 mmol/l u žien, 10 mmol/l u mužov.
A tak som preventívne začala brať vitamíny B spolu s kyselinou listovou – toto všetko sa nachádza vo Vitatonicu, ktorý vyvinul MUDr.Karel Erben spolu so spoločnosťou Missiva.
Najdôležitejšia je pritom B12, ktorá sa nachádza aj v chlorelle. Inak jej hlavným zdrojom vo výžive sú živočíšne produkty a fermentované potraviny rastlinného pôvodu. Takže hlavne pre vegetariánov a ešte viac vegánov je dôležité si ju doplňovať pomocou chlorelly alebo Vitatonicu.
Keď som si o rok neskôr nechala z krvi zistiť hladinu homocysteínu (bohužiaľ toto vyšetrenie si musíme na Slovensku platiť), bola som veľmi spokojná, jeho výška bola 9 mmol/l. A veru, už ma ani tak často netrápili chrípky 🙂 ani bolesti hlavy.
Hladina homocysteínu sa zvyšuje z týchto dôvodov:
A tým je jasný aj návod na zníženie tejto nebezpečnej aminokyseliny:
Jedzme dostatok zelenej listovej zeleniny, fermentované potraviny ako pickles alebo kyslú kapustu (práve kvasením vzniká B12), domáce vajcia, čisté chudé mäso z domáceho chovu (okrem bravčového) a ryby.
Ak takéto potraviny nejete, začnite piť Vitatonic a užívať chlorellu, pomôžu vám aj v iných oblastiach zdravia :-).
Veľa zdravých receptov nájdete aj v mojej kuchárskej knihe: Zdravá kuchyňa=zdravá rodina