Skutočne máme v tele nebezpečnú látku?

Áno, avšak nebezpečnou sa stáva až pri vysokom obsahu v krvi. Jedná sa o aminokyselinu homocysteín.

Ja som sa o ňom dopočula už pred 15 rokmi, kedy som mala veľmi oslabenú imunitu.

Vedci totiž zistili už v minulom storočí, že nevysvetliteľné úmrtia mladých ľudí mali jednu vec spoločnú – cievy mali zanesené ako starci, tzn. trpeli aterosklerózou a  vysokú hladinu homocysteínu v krvi – až 30 mmol/l.

Začali to skúmať a skutočne zistili, že hladina homocysteínu v krvi  priamo súvisí s pružnosťou ciev a imunitou organizmu. Takže čím viac homocysteínu, tým horšie sa ľudia cítia. Okrem srdcovo-cievnych chorôb a oslabenej imunity môžu trpieť migrénami, reumatickými ochoreniami, alzheimerom.

Správna hladina je 8 mmol/l u žien, 10 mmol/l u mužov.

A tak som preventívne začala brať vitamíny B spolu s kyselinou listovou – toto všetko sa nachádza vo Vitatonicu, ktorý vyvinul MUDr.Karel Erben spolu so spoločnosťou Missiva.

Najdôležitejšia je pritom B12, ktorá sa nachádza aj v chlorelle. Inak jej hlavným zdrojom vo výžive sú živočíšne produkty a fermentované potraviny rastlinného pôvodu. Takže hlavne pre vegetariánov a ešte viac vegánov je dôležité si ju doplňovať pomocou chlorelly alebo Vitatonicu.

Keď som si o rok neskôr nechala z krvi zistiť hladinu homocysteínu (bohužiaľ toto vyšetrenie si musíme na Slovensku platiť), bola som veľmi spokojná, jeho výška bola 9 mmol/l. A veru, už ma ani tak často netrápili chrípky 🙂 ani bolesti hlavy.

Hladina homocysteínu sa zvyšuje z týchto dôvodov:

  1. Fajčenie
  2. Alkohol
  3. Vegetárianstvo, hlavne vegánstvo
  4. Podvýživa
  5. Nadmerné pitie kávy (tzn. viac než 2 šálky denne)
  6. Nízka fyzická aktivita
  7. Menopauza

A tým je jasný aj návod na zníženie tejto nebezpečnej aminokyseliny:

Jedzme dostatok zelenej listovej zeleniny, fermentované potraviny ako pickles alebo kyslú kapustu (práve kvasením vzniká B12), domáce vajcia, čisté chudé mäso z domáceho chovu (okrem bravčového) a ryby.

Ak takéto potraviny nejete, začnite piť Vitatonic a užívať chlorellu, pomôžu vám aj v iných oblastiach zdravia :-).

Veľa zdravých receptov nájdete aj v mojej kuchárskej knihe: Zdravá kuchyňa=zdravá rodina

Tatiana Banášová
Úspešne sa starám o zdravie svojej rodiny a rodín svojich klientov pomocou správnej životosprávy a východnej medicíny. Sprevádzam ich na ceste za zdravím, aby si mohli užívať spoločné chvíle v kruhu svojich najbližších v radosti a bez starostí. Môj príbeh si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov.