Áno, ja viem, že viete…

Stále dokolečka! Jedzme zdravšie, žime zdravšie… Ale keď je to také ťažké zmeniť! Áno, plne vás chápem, tiež som to tak mala a trvalo mi dlho, kým som si to prepla v hlave. Dnes si už určité potraviny proste nedám do úst.

Veď naši rodičia nás dlho učili na určitý typ stravy, my sme si každý deň vyberali určitý druh potravín, viem, kde to kúpiť, ako to uvariť, máme spojené emócie s chuťou určitého jedla. Ale dá sa to! Treba ísť postupne:

Naučte svoj mozog vybrať si zdravé jedlo namiesto nezdravého a vysoko kalorického! Každá aj silná závislosť na vysoko kalorickom jedle sa dá zmeniť. Dokážete to zdravým stravovaním, pri ktorom nebudete hladovať, tvrdí nová americká štúdia.

Naučme sa, vybrať si zdravšie jedlo!

Vedci z Tufts University tvrdia, že akúkoľvek aj dlhodobo vžitú závislosť na jedle môžeme zmeniť! Zistili to preskúmaním centier závislosti v mozgu v skupine 13 žien a mužov s nadváhou, pričom niektorým z nich nastavili jedálniček založený na nízko kalorických jedlách s vysokým obsahom vlákniny.

„V živote sa nenarodíme tak, že milujeme hranolky a nenávidíme celozrnné cestoviny. Toto naše nastavenie na milovanie nezdravých jedál si vybudujeme časom ako reakciu na jedlo – opakovanú – a zvyčajne je to reakcia na jedlo z nášho toxického prostredia, hovorí Susan B. Robertsová, odborníčka na výživu prepojenú s psychikou z Tufts University a riaditeľka laboratória skúmajúceho metabolizmus.

8 účastníkov s obezitou bolo po dobu 6 mesiacov trénovaných v stravovaní s bohatým obsahom vlákniny a bielkovín a s nízkym obsahom cukrov, počas ktorého ale účastníci nemali pociťovať hlad, pretože to je moment, kedy zvyknú vyhrávať chute a túžby po jedle a nezdravé jedlo sa stáva lákadlom.

Jedávali napríklad sladké zemiaky a celozrnné obilniny s vysokým obsahom vlákniny namiesto hranolkov a spracovaných obilnín. Tiež dostávali lekcie ako sa vyhnúť nezdravým jedlám a diétam, v ktorých sú uprednostňované. Ďalších 5 účastníkov výskumu nebolo súčasťou toho chudnúceho programu. Vedci vedeli, že ak sa raz ľudia stanú závislými na nezdravom jedle, je zvyčajne veľmi ťažké zmeniť ich stravovacie návyky a prinútiť ich schudnúť. Ale publikovaný výskum Prof. Robertsovej tvrdí, že mozog môžeme naučiť preferovať zdravé jedlo, výsledky výskumu ukázali nárast chutí na zdravé nízko kalorické jedlá.

Po uplynutí 6 mesiacov bolo vykonané skenovanie mozgov zúčastnených tak, ako to bolo na začiatku. U účastníkov diétneho programu sa v mozgu preukázali zmeny. Navyše účastníkom boli ukázané obrázky rôznych druhov jedál a bolo to zdravé nízko kalorické jedlo, ktoré vytvorilo v mozgu účastníkov diétneho programu reakciu.

Štúdia hovorí, že to dokazuje zvýšený pocit uspokojenia a potešenia zo zdravého jedla. V mozgu týchto účastníkov bola tiež zaznamenaná znížená citlivosť na nezdravé a vysoko kalorické jedlo.

Takže vidíte, dá sa to, stačí vydržať 2-3 mesiace, takú skúsenosť mám ja. Ak niečo vysadíte úplne zo svojho jedálnička na 2-3 mesiace, tak vás už táto potravina nebude lákať.

Najškodlivejšie v našej strave sú tieto potraviny v tomto poradí:

  1. cukor
  2. mlieko
  3. pšeničná múka
  4. mäso

Začnite len jednou skupinou a až po zvládnutí chutí, pridajte ďalšiu. A ak máte pocit, že teraz nebudete mať čo jesť, tak pokoj, je toho ešte veľa – zelenina, ovocie, oriešky, semená, strukoviny, celozrnné obilniny, domáce vajíčka… Z toho sa už dá veľa jedál pripraviť.

Pre inšpiráciu nazrite do mojich receptov: http://tatianabanasova.sk/category/recepty/

Taktiež som tie najlepšie zdravé recepty spísala do kuchárky podľa ročných období Zdravá kuchyňa = zdravá rodina.

Tatiana Banášová
Úspešne sa starám o zdravie svojej rodiny a rodín svojich klientov pomocou správnej životosprávy a východnej medicíny. Sprevádzam ich na ceste za zdravím, aby si mohli užívať spoločné chvíle v kruhu svojich najbližších v radosti a bez starostí. Môj príbeh si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov.