15.7. – 14.9. – OBDOBIE ZEME

15.7.  – 14.9. – OBDOBIE  ZEME

Aktívne orgány: žalúdok, slezina.

 Tieto orgány podporíme nosením žltého a hnedého oblečenia.

Nedivte sa, že v tomto období budete mať väčšiu chuť na sladké, žalúdok si túto chuť vyžaduje. Počítajme s tým a predchádzajme tomu väčším množstvom ovocia, ktoré má prírodný cukor obsiahnutý v sebe. Ideálne ovocie sú melóny (chrúmajte aj ich jadierka – pôsobia proti parazitom), jablká, v tomto období môžeme pokojne každý deň jesť aj citrusy, ochladzujú vnútorné orgány,  a tak nám aj bude lepšie počas letných horúčav. Ovocie jedzte doobeda na prázdny žalúdok, keďže jeho strávenie je rýchle. Ideálne je kombinovať ho s vňaťami a divými bylinami do tzv. smoothies .

Než sa trápiť  a potom zhrešiť ešte vo väčšej miere, je lepšie rafinovaný cukor zameniť za kokosový cukor, med alebo melasu, kupované cukrovinky za domáce koláče z celozrnnej múky, bielu ryžu za Natural, biele cestoviny za celozrnné, špaldové.

Žalúdok obľubuje všetky sacharidy, rešpektujme to, ale snažme sa, aby to boli sacharidy s nízkym glykemickým indexom, tzn. že po nich tak rýchlo nevyhladneme, lebo sa trávia postupne. Ak už si musíme dať sladké, snažme sa, aby to nebolo aj tučné.

Napr. zmrzlinu nie smotanovú, ale ovocnú, zákusok nie krémový, ale želatínový bez krému. Na zníženie glykemického indexu jedla sú veľmi vhodné topinambury , lebo obsahujú množstvo inulínu.

V tomto období sa aktívne prejavujú svaly, tzn. kto necvičí, o to viac mu tieto 2 mesiace svaly ubudnú. Kto má pravidelný pohyb, svaly sa mu budú v tomto období rozvíjať viac než v iných mesiacoch.

Ideálnym bioaktívnym doplnkom na rozvoj svalov a zároveň doplnenie všetkých minerálov, ktoré sme či už cvičením alebo počas horúceho dňa vypotili, je Spirulina a Chlorella  .

Dávkovanie Spiruliny:

1-6 kapsuliek denne. Postupne zvyšujeme, tzn. 1.týždeň 1 kapsulku, 2.týždeň 2 kapsulky, atď.. 4 kapsulky vďaka obsahu proteínov a všetkých minerálnych látok nahradia jedlo – obsah minerálov a vitamínov sa rovná 1 kg zeleniny, čo je vhodné aj pre deti, ktoré nechcú jesť zeleninu. Taktiež je vhodné užívať po každej fyzickej námahe na doplnenie proteínov a minerálnych látok.

To už používam zelené potraviny – šťavu z mladého jačmeňa a Chlorellu.

Uvarené ľanové semiačka sú tiež vhodné na zregenerovanie žalúdočnej sliznice.

Keď už je oslabená slezina

 2 Smrteľné hriechy pre slezinu:

  1. jogurt s musli, ovocím a mliekom.
  2. neraňajkujete nič.

  Čo jesť?

  • 3 x  denne teplé varené jedlo. Teplé raňajky, obed, večera. Vydržte mesiac, 6 týždňov.
  • Dodržujte prikázanie: ,,Nenapijete sa studenej a sýtenej vody vôbec”!!!
  • Prestaňte používať mikrovlnku a mrazničku a žiadne jedlo z toho nejedzte!
  • Majte radi svoju slezinu a buďte k nej priateľský

 Radosť z jedla = šťastná slezina

Slezina súvisí s imunitným systémom

Jedlo a 20 zásad ktoré je dobré vedieť :

Jedlo má  prinášať radosť. Iba tak je šťastná slezina, a donesie tak dobrú energiu. Dovoľte svojmu jedlu nech vás poteší a robí radosť. Strava slúži k tomu, aby udržovala naše zdravie. Jedzte tak, aby ste cítili že vám jedlo robí dobre.

Všetko čo sa dostane do žalúdka by malo byť polievkou o telesnej teplote. Najlepšie na ráno dobrá hustá polievka, dobrá obilninová kaša doplnená olejmi, namočenými orechami a sušeným ovocím (goji, ďatle, domáce kandizované ovocie…)

Pri jedle sa sústreďte len na jedlo.

Konzumujte a pite pravidelne teplé veci, 3 x denne teplý nápoj

Ak chcete zmrzlinu, tak aj horúci čaj!

Pred chladným (pred sushi, šalátom, pivom, studeným jedlom, džúsmi, avokádom, zmrzlinou…) niečo ostrého (zázvor, chreň, wasabi), zahrievajúce (čili)

1/2 hod pred jedlom a 1/2 hod po jedle nič nepi a inak iba teplé nápoje

Konzumujte denne 1 jablko – najlepšie v podobe teplej polievky na olovrant.

Konzumujte dobré sacharidy. Slezina, slinivka a pankreas sa starajú o to, aby bola hladina cukru vždy konštantná! Nervové bunky, erytrocyty aj pohlavné bunky fukgujú na prírodnom cukre. Cukrovka existuje len kvôli cukru!

Med používať na Veľkú noc, Vianoce a ako liek!

Najlepšie potraviny sú tie, ktoré sú prijímané telom najhoršie a najpomalšie – majú málo glukózy, viac amylázy (žito, ovos, jačmeň, natural ryža, nerozvarené zemiaky v šupke).

Konzumujte dobrú rastlinnú bielkovinu pravidelne (mäsožravci: mäso striedmo len 2x týždenne vo veľkosti ako päsť, po 60-ke 1 x týždenne, po 70-ke vôbec. A pokiaľ živočíšne, tak najlepšia je slanina. Mäso sa rozkladá až 48hod.

Tekvica s tempehom

Bielkovina je aj v strukovinách, hubách, orechoch, semiačkách. Treba ich vopred namáčať na 2 – 12 hod. Fazuľa, sója, šošovica, cícer, oriešky, semiačka…

Žiadne tropické ovocie v zime, ani keď máte oslabenú imunitu (nie pomaranče, kiwi, ananás, banán, mandarinky). Uvarte si kompót z jabĺk, ak potrebujete ovocie.

Nekonzumujte veľa:  ,,raňajkujte ako kráľ, obedujte ako cisár, večerajte ako žobrák” (najlepšia polievka, výživný hustý vývar).

Stravujte sa podľa sezón. V zime dlho varené polievky – 3 – 12 hod varené, na jar kratšie varené, v lete môžu byť aj studené polievky izbovej teploty.

Opatrne a striedmo s mliečnymi výrobkami. Zahlieňujú a slezina tvorí horúčosť a vlkosť v tele.

Doporučené sú 4 vajíčka týždenne. Dobré, z domáceho chovu.

Nebojte sa tukov, tuk robí chuť jedla. Výborná je 1 lyžica bodliakového (ostropestrecového) či ľanového oleja na zlepšenie funkcie žlčníka a pečene. Skvelý je aj za studena lisovaný olivový, orechový, slnečnicový, kokosový, makový, tekvicový, konopný, hroznový, šípkový, cédrový, púpavový, z čiernej rasce… Oleje už len pridať na koniec, hotové jedlo poliať 1 kávovou lyžičkou.

Čo najmenej priemyselne vyrábaných potravín.

Mrazené výrobky aj po úprave sú ochladzujúce a vnášajú hlboký chlad. Vyhýbajte sa predmrazeným jedlám.

  • čerstvé potraviny 70% energia,
  • sušené potraviny 60% energia,
  • mrazené potraviny 30% energia,
  • zavárané potraviny a konzervy 10% energia

Rýchly tip na extra rýchle raňajky:

Vypite 2 dcl teplej vody s umeoctom a misom.

Dlhodobé sedenie zaťažuje slezinu. Každú hodinu sa prejsť aspoň po byte.

Sladká chuť tlmí kŕče a bolesti, uvoľňuje a spomaľuje trávenie, môže regulovať energiu čchi  a krv. Avšak nadbytok sladkého môže v potrave oslabovať chuť. V primeranom množstve vyživuje slezinu v nadbytku ju poškodzuje.

Nadmerný príjem sladkého môže byť príčinou bolestí kostí a vypadávania vlasov. Sladká chuť je kontraindikovaná, pokiaľ je v tele prítomná nadmerná vlhkosť a pri poruchách svalov.

Sladkú chuť má med, sladké drievko. Pôsobí močopudne, vylučuje vlhkosť. Používa sa pri opuchoch, úniku moču a chronickej hnačke.

 Vhodná strava pre Slezinu

V tomto období sa zbiera úroda.  Zem je stred a strava v tomto období je veľmi pestrá ako v žiadnom inom.

Ukladáme do organizmu len to najlepšie. Jeme preto ľahké, avšak posilňujúce jedlá, ktoré sú naplnené letným slnkom:

čerstvé ovocie a zrelé obilie, prvé jablká, žlté druhy zeleniny udávajú hlavný tón: kukurica, tekvica, mrkva, jablká, gaštany,  fazuľky a hrach.

Jedlo by sme mali ochucovať jemnejším korením, napríklad výborná je škorica,  vanilka, šafrán, kurkuma s bielym korením.

Odporúčané potraviny:

Zelenina: fenikel, tekvica Hokkaido, sladké zemiaky, osmažená cibuľa, mrkva, zemiaky, kaleráb, tekvica, červená kapusta, kvaka, biela kapusta, paprika, karfiol, kel kučeravý, špenát·

             Obilie: sladká ryža;  proso, polenta, jačmeň, melasa, quinoa, kukurica

  • Ovocie: marhuľa, sladká čerešňa, broskyňa, hrozienka, ďatle, figy, slivka, hruška, jablko, hrozno, melón
  • Pokrmové oleje: olej z tekvicových jadier, repkový, sójový olej, kokosový, ľanový, slnečnicový, olivový, sezamový
  • Orechy: burský, kokosový, vlašský, píniové jadrá, arašídy, pistácie, mandle, sezam, slnečnica
  • Nápoje: feniklový čaj, čaj z kukuričných blizien, sladké drievko, portské, medovina, likér
  • Mäso: hovädzie
  • Korenie: škorica, šafran, vanilka
  • Hríby: hliva ustricová, shitake, lesné hríby, šampiňóny

Môj recept na raňajky: Aj takéto raňajky môžu byť

Inšpiráciu na recepty zo zdravých potravín nájdete v kuchárskej knihe: Zdravá kuchyňa = zdravá rodina

Element Zem, tzn. aj Slezina, žalúdok, pankreas milujú vône.

Hýčkajte svoje zmysly aromaterapiou:

Blahodárny Cisársky kúpeľ pre vaše zmysly

Účinok: 

Zbavuje napätia, upokojuje  a posilňuje vo chvíľach, kedy rozrušenie a stres vyústili do pocitu napätia  v bruchu.

Postup: Napustite si vaňu teplou vodou,  pridajte 3 – 5 kvapiek éterického oleja. Pozor, musí byť na vnútorné použitie, aby ste si nedali chémiu.
Odporúčam prírodné esenciálne oleje doTerra – Wild orange , Lemon , Fenikel, Škorica, Klinček, Kardamon, Bergamot…Rozmiešať v troške medu, rastlinného mlieka či smotany a vliať do kúpeľa.

Potom len vkĺznite do vane  a doprajte si približne 20 minút uvoľnenia vo vani. Sviečky a relaxačná hudba urobia svoje. Po kúpeli sa nesprchujte. Zabaľte sa do župana a oddychujte 20 minút na lôžku. Takto je účinok 100 %.

 
Ako prvú pomoc na zlepšenie trávenia môžete vždy nosiť so sebou 100% prírodný esenciálny olej Zen gest  na podporu trávenia, kde stačí 1 kvapka pod jazyk, na bruško a na chodidlá a verte, že sa vám uľaví
A dokonca tento olejček môžete použiť aj u malých detí (u maličkých rozriediť s kokosovým olejom).

Pre otázky a viac informácií píšte na: tatiana@banasova.sk

 Predchádzajúce obdobie pentagramu                                      Nasledujúce obdobie pentagramu

 

 

Tatiana Banášová
Úspešne sa starám o zdravie svojej rodiny a rodín svojich klientov pomocou správnej životosprávy a východnej medicíny. Sprevádzam ich na ceste za zdravím, aby si mohli užívať spoločné chvíle v kruhu svojich najbližších v radosti a bez starostí. Môj príbeh si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len na účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov.